Dry Needling


Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. 
Met dry needling is het mogelijk om spierverhardingen ("myofasciale triggerpoints”) te ontspannen via het gericht prikken met een naald in de spier. 
 
Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. 
Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij dry needling wordt 1 naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry needling werkt direct in op spieren en is geen ‘energie’behandeling zoals bij acupunctuur. 

Wat is een spierverharding en wat voelt u? 
Een spierverharding is een pijnlijke plek in een spier die, naast lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) pijn op een andere plek in het lichaam kan veroorzaken. Dat is de reden dat u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen. 

Waar richt de behandeling zich op? 
De behandeling is gericht op het deactiveren van de spierverhardingen d.m.v. dry needling. Via gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan ook uit naar andere spieren en ook langs de wervelkolom.